Πώς μπορεί να μας ωφελήσει η νηστεία;

2 Οκτωβρίου, 2018 ΝΕΑ

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 19.00, ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας θα μας καλέσει, από τη σκηνή του Thessaly Science Festival, να αναλογιστούμε μια σειρά από συναρπαστικά ερωτήματα που αφορούν τη νηστεία.

Πώς επιδρά η νηστεία στον ανθρώπινο οργανισμό και τις ασθένειες;

Στην ομιλία του, ο κ. Κουρέτας θα προσπαθήσει να ρίξει φως στα βιοχημικά  μονοπάτια των αλλαγών που γίνονται στον άνθρωπο, όταν αυτός στερείται την τροφή , δηλαδή κάνει νηστεία. Η νηστεία μπορεί να μην έχει σχέση με την έλλειψη τροφής που παρατηρείτο στον άνθρωπο παλιά λόγω έλλειψης τροφής, αλλά ακολουθεί ακριβώς τους ίδιους βιοχημικούς δρόμους. Πώς επιδρά λοιπόν η νηστεία σε διάφορες νόσους όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι νόσοι του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος; Επιδρά άραγε και στο φαινόμενο της γήρανσης; Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τακτικές διατροφικής νηστείας για να προστατεύσουμε την υγεία μας;

Ελάτε στο Thessaly Science Festival για να μάθετε τις απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα!

Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης, και έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά.  Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της start-up εταιρείας Eatwalk που εχει αντικείμενο τα βιολειτουργικά τρόφιμα. Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο ΠΘ. Είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εμπειρογνωμώνων της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Τίτλος δράσης: Πώς μπορεί να μας ωφελήσει η νηστεία || 12 Οκτωβρίου, 19.00 || Αίθουσα: Galileo|| Café Scientifique