Προστατεύουμε την άγρια ζωή με το paratiro.gr!

7 Οκτωβρίου, 2018 ΝΕΑ

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί αν κάτι θα μπορούσε να γίνει για να προστατευθούν τα άγρια ζώα που βλέπουμε νεκρά ή τραυματισμένα στο δρόμο; Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «ΠΑΡΑΤΗΡΩ» είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να εγκαθιδρύσει ένα πανελλήνιο, αξιόπιστο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των αιτίων τραυματισμού ή θνησιμότητας της άγριας ζωής  από ανθρωπογενή αίτια. Εφαρμόζοντας την Επιστήμη των Πολιτών, δίνει τη  δυνατότητα σε όλους μας να συνεισφέρουμε στην προστασία της άγριας ζωής.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Επισκεπτόμενοι την πλατφόρμα στο paratiro.gr  ή κατεβάζοντας την εφαρμογή (εδώ ή εδώ), μπορούμε κάθε φορά που εντοπίζουμε ένα νεκρό ή τραυματισμένο ζώο να καταγράψουμε επιτόπου το περιστατικό. Οι πληροφορίες που συλλέγονται ομαδοποιούνται ανάλογα με το είδος του ζώου, το αίτιο τραυματισμού ή/και θανάτου και την περιοχή στην οποία βρέθηκε. Η επιστημονική ομάδα του «ΠΑΡΑΤΗΡΩ» επεξεργάζεται τα δεδομένα αυτά και μπορεί στη συνέχεια να εξάγει σημαντικά συμπεράσματα για τις απειλές που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αλλά και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και στοχευμένες δράσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά ή ακόμα και να εξαλείψουν τους παράγοντες που προκαλούν αυξημένη θνησιμότητα σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο. Δείτε σε αυτό το βίντεο πώς η πλατφόρμα του «ΠΑΡΑΤΗΡΩ» μπορεί να βοηθήσει την άγρια ζωή.

Ελάτε στη Διαδραστική Έκθεση του Thessaly Science Festival  για να μας γνωρίσετε από κοντά, και να μάθετε περισσότερα για τον κώδικα συμπεριφοράς στη φύση και πώς μπορούμε όλοι μας να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα του τόπου μας!

Το ΠΑΡΑΤΗΡΩ είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ANIMA που υλοποιείται σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία», και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις».

Τίτλος δράσης: Το ΠΑΡΑΤΗΡΩ στο Thessaly Science Festival || 11-13 Οκτωβρίου || Αίθουσα: Κεντρικό Προαύλιο || Διαδραστική Έκθεση