Ο αρχιτέκτων Θεοφάνης Μπομπότης στο Thessaly Science Festival!

1 Οκτωβρίου, 2018 ΝΕΑ

Ποια είναι η σχέση της Αρχιτεκτονικής με το δημόσιο χώρο, τον πολιτισμό και τους πολίτες; Στην τελετή έναρξης του πρώτου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Θεσσαλίας, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 20.00, έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον διάσημο αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη, ο οποίος θα αναφερθεί στην αρχιτεκτονική που μας αφορά όλους.

Η αρχιτεκτονική ως έκφραση και πηγή πολιτισμού

Η καθημερινότητά του ανθρώπου, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο ζει, είτε αυτός είναι εσωτερικός είτε εξωτερικός. Για παράδειγμα η «Αγορά» της αρχαίας Αθήνας δηλαδή ο χώρος στον οποίο συγκεντρώνονται (αγείρονται) οι πολίτες, ήταν η καρδιά της δημόσιας ζωής της αρχαίας Ελληνικής πόλης. Αποτελούσε τόπο πολιτικών συγκεντρώσεων και εμπορικών συναλλαγών, έδρα διοίκησης και δικαιοσύνης, θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο. Κατ΄αυτό τον τρόπο κάθε σπουδαίο αρχιτεκτονικό έργο «συμμετέχει» στη διαμόρφωση της καθημερινής ζωής της πόλης, «κοινωνεί» τη λειτουργία του, και εμπνέει τόσο τους εκάστοτε «ενοίκους» όσο και τους απλούς περαστικούς, δημιουργώντας συναισθήματα και συνειρμούς.

Ποιο είναι λοιπόν το κύριο ζητούμενο στο σύγχρονο σχεδιασμό κτηρίων; Ποια στοιχεία του πολιτισμού μίας πόλης εκφράζει στο δημιουργημά του ένας αρχιτέκτονας; Τι ρόλο παίζουν στην κατασκευή ενός κτηρίου τα γειτνιάζοντα στοιχεία του περιβάλλοντος; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντήθουν στην ομιλία του κ. Μπομπότη και στο διάλογο του με το κοινό. Εσύ θα λείπεις;

Ο Θεοφάνης Μπομπότης αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή της Βενετίας. Το αρχιτεκτονικό του γραφείο έχει εκπονήσει πολυάριθμα έργα δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει βραβευθεί και διακριθεί σε εγχώριους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Στα έργα του περιλαμβάνονται δημόσια κτήρια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως τα βραβευμένα Νέα Μουσεία Πατρών και Χανίων και ο νέος τερματικός σταθμός του Αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό για την επέκταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Διεθνή αρχιτεκτονικά έντυπα τον κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων του κόσμου.

Τίτλος δράσης: «Αρχιτεκτονική: Έκφραση πολιτισμού» || Ημερομηνία: 11 Οκτωβρίου, 20.00 || Αίθουσα: Θεσσαλικό Θέατρο|| Ομιλία