Τα έντομα ως…εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης;

29 Σεπτεμβρίου, 2018 ΝΕΑ

Πώς θα μπορούσαν να καλυφθούν πιο αποδοτικά οι διαρκώς αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά και των ζώων που εκτρέφουμε; Μήπως τα… έντομα αποτελούν τη λύση στο αίνιγμα;

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 18.00, στο Thessaly Science Festival, η ομάδα των ερευνητών και ακαδημαϊκών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα μας μιλήσουν για τα οφέλη των εντόμων για τη διατροφή -τόσο των ζώων όσο και του ανθρώπου- και θα μας ενημερώσουν για την ανάπτυξη αυτής της καινούργιας για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή της μαζικής εκτροφής και παραγωγής εντόμων!

Πηγές διατροφικής αξίας!

Η χρήση των εντόμων για την διατροφή των εκτρεφόμενων ζώων και του ανθρώπου, το ενδιαφέρον για την οποία αυξάνεται εντυπωσιακά στο δυτικό κόσμο,  παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα: έχουν υψηλή διατροφική αξία, ενώ η εκτροφή τους έχει χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα και μπορεί να πραγματοποιηθεί με χαμηλής τεχνολογίας μέσα και εγκαταστάσεις. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την χρήση των πρωτεϊνών εντόμων στις ιχθυοτροφές, γεγονός που αποτελεί καθοριστικό βήμα στην περαιτέρω αξιοποίηση τους ως πηγή πρωτεΐνης. To Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υλοποιεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα αξιολόγησης των εντόμων ως συστατικό των ιχθυοτροφών. Το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των εντόμων στη διατροφή συνεχώς αυξάνεται. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή!

Επισκεφτείτε μας στο Café Scientifique του ThSF για να μάθετε τι θέση μπορούν να αποκτήσουν τα έντομα στη διατροφή μας!

Συμμετέχουν οι:

Χρήστος Ρούμπος : Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Χρήστος Αθανασίου : Καθηγητής Εντομολογίας,  Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Έλενα Μεντέ : Καθηγήτρια Φυσιολογία Θρέψης Υδρόβιων Ζωϊκών Οργανισμών, Ιωάννης Καραπαναγιωτίδης : Επίκουρος Καθηγητής Διατροφής Υδρόβιων Ζωικών Οργανισμών, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τίτλος δράσης: Τα έντομα ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης || Ημερομηνία: 12 Οκτωβρίου, 18.00 || Café Scientifique